Mikä Oiva?

Oiva on Ruokaviraston koordinoima elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä. Oiva kannustaa yrityksiä pitämään huolta elintarvikehygieniasta ja tuotteiden turvallisuudesta. Yritysten arjessa Oiva näkyy eniten siinä, että elintarvikevalvojien tarkastuksista saatavat Oiva-raportit julkistetaan. Tarkastukset tehdään Oiva-arviointiohjeiden mukaisesti. Oiva perustuu elintarvikelainsäädännön nykyisiin säännöksiin, eikä yrityksen toimintaan tai toimijan vastuuseen tule Oivan myötä lisävaatimuksia. Oiva yhtenäistää tarkastuskäytäntöjä koko Suomessa.

Yleistä Oivasta

Sivulla on linkki Oiva-järjestelmästä tehtyyn ohjeeseen, josta on poimittu toimijoille suunnattua tietoa valvontatietojen julkistamisesta.

Oiva-raportin esilläpito

Sivulla ohjeistetaan Oiva-raportin esilläpitoa sisäänkäynnin yhteydessä, yrityksen internetsivulla ja oivahymy-hakupalvelussa. Tutustu esilläpito-ohjeisiin.

Tarkastusohjeet

Oiva-arviointiohjeet toimivat valvojien apuna Oiva-arvosanoja määriteltäessä. Yritykset voivat käyttää ohjeita apuna oman toimintansa suunnittelussa. Osittain erilaisen lainsäädännön vuoksi ilmoitetuille ja hyväksytyille elintarvikehuoneistoille on tehty eri ohjeniput. Tutustu arviointiohjeisiin.

Usein kysyttyä yrityksille

Sivulla vastataan toimijoiden tavallisimpiin kysymyksiin Oiva-järjestelmästä. Esimerkiksi mitä teen kun Oiva-raportti on hukkunut, Oiva-raportti ei vastaa tarkastuksen kulkua, Oiva-raportilla näkyvä yrityksen markkinointinimi on väärä jne.

Kuvapankki

Kuvat on tarkoitettu ei-kaupalliseen käyttöön. Kuvat ovat lehdistön käytettävissä Oivaa koskevien artikkeleiden yhteydessä siten, että lähde mainitaan. Lähde tulee merkitä kuvien yhteyteen muodossa “Kuva: Ruokavirasto “. Painokelpoisia kuvia voi tiedustella osoitteesta oivaposti at-merkki.gif : 1 kB ruokavirasto.fi.

 

Muokattu 17.5.2023