Mikä Oiva?
Oiva on Ruokaviraston koordinoima elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä. Oiva kannustaa yrityksiä pitämään huolta elintarvikehygieniasta ja tuotteiden turvallisuudesta. Yritysten arjessa Oiva näkyy eniten siinä, että elintarvikevalvojien tarkastuksista saatavat Oiva-raportit julkistetaan. Tarkastukset tehdään Oiva-arviointiohjeiden mukaisesti. Oiva perustuu elintarvikelainsäädännön nykyisiin säännöksiin, eikä yrityksen toimintaan tai toimijan vastuuseen tule Oivan myötä lisävaatimuksia. Oiva yhtenäistää tarkastuskäytäntöjä koko Suomessa.
Yleistä Oivasta
Sivulla on linkki Oiva-järjestelmästä tehtyyn ohjeeseen, josta on poimittu toimijoille suunnattua tietoa valvontatietojen julkistamisesta.
Oiva-raportin esilläpito
Sivulla ohjeistetaan Oiva-raportin esilläpitoa sisäänkäynnin yhteydessä, yrityksen internetsivulla ja oivahymy-hakupalvelussa. Tutustu esilläpito-ohjeisiin.
Tarkastusohjeet
Oiva-arviointiohjeet toimivat valvojien apuna Oiva-arvosanoja määriteltäessä. Yritykset voivat käyttää ohjeita apuna oman toimintansa suunnittelussa. Osittain erilaisen lainsäädännön vuoksi ilmoitetuille ja hyväksytyille elintarvikehuoneistoille on tehty eri ohjeniput. Tutustu arviointiohjeisiin.
Kuvapankki
Kuvat on tarkoitettu ei-kaupalliseen käyttöön. Kuvat ovat lehdistön käytettävissä Oivaa koskevien artikkeleiden yhteydessä siten, että lähde mainitaan. Lähde tulee merkitä kuvien yhteyteen muodossa “Kuva: Ruokavirasto “. Painokelpoisia kuvia voi tiedustella osoitteesta oivaposti ruokavirasto.fi.